Cartea Românească este pe Paralela 45 !
Interviu
Calin Vlasie
octombrie 20, 2016
0

DAN STANCA: – Dragă Călin Vlasie, de anul viitor eşti noul director al editurii Cartea Românească. Ce ai de gând să faci? Ce pui la cale? Există obiective pe termen lung şi altele pe termen scurt?

CĂLIN VLASIE : – Da, după 12 ani…! Foarte puțini știu că în 2004 i-am spus lui Eugen Uricaru, președintele USR de atunci, că singura formă de redresare a Cărții Românești, care aproape că se împotmolise, ar fi fost preluarea spre administrare de către o editură puternică, de succes, recunoscută pentru numărul mare de cărți de literatură română editate. Era o idee nouă la care nimeni nu se gândise ! Paralela 45 era în acel moment editura care publica de ani de zile cei mai mulți autori români. Cu acest argument inițial i-am propus lui Eugen Uricaru să preiau în administrare Cartea Românească. A venit la Pitești și a văzut sediul nou al editurii și tipografia editurii. I-am arătat situații contabile…Eugen a fost de acord,a înaintat propunerea în Comitetul Director, numai că, ghinion !,vorba cuiva, o persoană din Comitetul de atunci mi-a pus o „pilă” cumsecade: a lansat ideea că editura mea e în faliment și că de fapt urmăresc banii USR ! Interesul acelei persoane era ca administrarea să o preia altcineva , cum s-a și întâmplat… Nici măcar bilanțurile contabile nu mi s-au cerut la acea ședință ! Acestea dovedeau negru pe alb că editura mea era în realitate solidă financiar, așa cum este și azi. Și oricum nici nu se punea problema ca USR să investească vreun ban – cum s-a și întîmplat de fapt în cei 12 ani de administrare de către Polirom.

Așa că, dragă Dan Stanca, se poate spune și așa: Cartea Românească este pe Paralela 45 acum ! Cum a administrat Polirom editura USR, nu eu trebuie să judec. Apreciez însă că au fost foarte multe realizări care trebuie continuate, dar cea mai mare realizare este aceea că această editură nu a pierit așa cum au pierit edituri de renume anterioare anului 1990. Ceea ce vreau eu să fac din ianuarie 2017 este să administrez o editură a scriitorilor puternică, autonomă ca structură, apropiată de ceea ce însemna ea în anii 80, fără să las deoparte ce s-a făcut bun pînă la 31 decembrie 2016. Cultura înseamnă continuitate! Acesta e sloganul editurii Cartea Românească de la 1 ianuarie 2017. Acest proiect l-am prezentat actualei conduceri a USR de la care am și voi avea tot sprijinul.
În ultimii doi ani CR-Polirom a publicat aproape exclusiv poezie și proză, eu vreau să extind numărul domeniilor editoriale la tot ceea ce privește literatura română. Sunt peste 13 domenii deosebit de importante. Fiecare domeniu va fi dezvoltat cu toată atenția cuvenită.. Vreau să las ceva în urma mea pentru cultura contemporană și pentru breasla scriitorilor de azi și de mâine. Nu am nicio altă ambiție. Trebuie să întreprindem ceva bun și pentru breasla scriitorilor din care facem parte. Am publicat peste 5000 de titluri de carte la Paralela 45, în peste 15 milioane de exemplare. Știu ce vorbesc. Poliromul avea obligația să publice conform contractului semnat minim 25 de titluri pe an. În contractul de colaborare semnat cu actuala conducere a USR, ștacheta e urcată la 50 de titluri ! Nu m-am opus. Eu am publicat în acest an la Paralela 45 aproape 50 de titluri numai de poezie ! E nevoie ca editura numărul 1 a scriitorilor români, Cartea Românească, să aibă propria identitate inconfundabilă. Față de colecțiile actuale ale CR-Polirom, CR-P45 va dubla numărul de colecții. Voi pune un accent cu totul deosebit pe colecțiile de critică și istorie literară, de teorie și studii literare. E nevoie azi mai mult ca oricând de propagarea spiritului critic, mai ales că cei care folosesc actualele mijloace de comunicare online par să nu fi auzit de așa ceva. Absența spiritului critic e catastrofală pentru o literatură. Deci vor fi și destule colecții noi între care una va fi dedicată debutanților în poezie,proză,teatru,critică și istorie literară. Desigur toate vor fi redenumite, punând astfel mai bine în evidență specificul editurii Cartea Românească. Sunt convins că vor fi editate mai mult de 50 de titluri pe an.
În acest moment definitivez componența redacției. Un amănunt pe care aș vrea să-l citească în special cîrcotașii,dar și cei mai înrăiți oponenți : nici Nicolae Manolescu și niciun alt membru din Comitetul Director nu mi-au impus un nume anume !
Încă un amănunt: inițial am refuzat preluarea CR. Dacă nu ar fi fost Nicolae Manolescu nu aș fi acceptat. Am o prea mare stimă pentru cel mai important critic literar de după Călinescu și Lovinescu.
Pe termen mai lung, de la 1 ianuarie 2017 începe pregătirea aniversării în 2019 a 100 de ani de la înființarea editurii Cartea Românească ! E un program vast la care voi lucra în următoarele luni, încât din ianuarie să pot da drumul la proiecte de cărți și evenimente. Vor fi cooptați foarte mulți scriitori importanți de azi.Tot în 2019 Paralela 45 va aniversa 25 de ani de la înființare.

DAN STANCA: – Cartea Românească a fost de la înfiinţare o editură profilată aproape în exclusivitate pe producţia de carte autohtonă. Din când în când mai apărea câte o traducere, dar nu acestea au făcut editura. Poate din această cauză editurii i s-a reproşat că ignoră criteriul comercial şi deci nu câştigă atât cât s-ar cuveni. Eu cred că e vorba de o judecată greşită întrucât, bine promovaţi, autorii români s-ar vinde mai bine decât cei străini. Eşti de părerea mea?

CĂLIN VLASIE : – Ignorarea criteriului comercial, în orice tip de industrie, însemnă bani pierduți, faliment ! În anii 80 criteriul comercial funcționa foarte bine la Cartea Românească! Editura se autoadministra.Nici eu nu voi trece peste acest criteriu. Dimpotrivă. Nu va exista nicio carte publicată care să nu aibă cel puțin un procent de profit! Chiar și la cărțile debutanților. E și aici o strategie pe care o aplic de mulți ani cu succes.Chiar dacă eu aș dori altfel,echipa managerială mă trage de mânecă.Aceasta este și singura modalitate de a putea plăti drepturi de autor ! Chiar dacă nu sunt mari (pentru că depind de tirajul vândut) ele trebuie plătite ! Sunt mulți editori,dar și autori,cu duiumul, care ignoră sau chiar nu au habar de acest aspect și, fie că cer subvenții pentru drepturi de autor în special,fără să fie interesați dacă se vând sau nu cărțile,fie că din start afirmă că literatura română actuală nu se vinde și prin urmare nu poate produce fonduri pentru drepturi de autor. Greșesc și unii și alții. Trebuie să-i învățăm pe autori să-și prețuiască propriile cărți în sensul în care acestea au și o valoare bănească. De aceea la o lansare de carte publicul trebuie să vină cu bani că să cumpere cartea lansată și nu să aștepte mila autorului sau a editorului. Scriitorii trebuie să învețe să se respecte și prin cumpărarea cărților celorlalți.
Marea problemă a pieței de carte de azi, dar nu numai, este lectura. Parcă iubitorii de literatură sunt tot mai puțini…Ne plângem toți că nu se mai citește. Că „zac” aceste cărți prin librării. Librăria este oare singura formă de vânzare a cărților? Cred că e o formă secundară deja. Sunt modalități mult mai rapide și mai eficiente de promovare și vânzare. Paralela 45 va pune la dispoziția Cărții Românești cele 16 site-uri și pagini autonome conexe,întregul sistem de concursuri. Sigur că nu vor fi ocolite librăriile.Sunt aceleași, mult împuținate față de acum 10-20 de ani. Multe s-au închis, au intrat în insolvență… Am pierdut miliarde de lei vechi cu librării intrate în insolvență ! Acum poate înțelege și un cititor avid ca Emil Brumaru, dacă va citi aceste rânduri. Când USR a anunțat parteneriatul cu P45, Emil a scris pe Facebook că P45 nu are rețeaua de librării a Poliromului și că asta ar fi marea problemă. Au sărit repede la cap și scriitori capsați ca Agopian… I-am replicat că o are, dar că vînzările se fac și pe alte canale. Îl înțeleg pe Brumaru…se poatre observa însă cu ochiul liber că în librării nu intră multă lume …

Dar peste toate astea, e bine de știut încă o dată că „zac” doar acele cărți care nu au valoare! Spațiul editorial e plin de cărți fără valoare, într-un procent foarte mare. Ca editor trebuie să ai criterii de selecție. Cine-și imaginează că, fiind editura USR, Cartea Românească de sub direcția mea va avea obligația să publice orice, se înșeală !

DAN STANCA: – În ce raporturi se va afla editura cu cealaltă editură pe care o coordonezi, „Paralela 45”? Va fi o relaţie de la părinte la copil sau se vor afla pe picior de egalitate?

CĂLIN VLASIE : – Vor fi două edituri dinstincte ca brand, cu structuri și linii grafice personalizate, dar cu o singură direcție și administrare. Rebranduirea Cărții Românești am explicat-o în mare parte la întrebarea 1. Se va vedea foarte bine la Bookfestul din vară. Dar până atunci ne vom întâlni în spațiul virtual și în librării.

DAN STANCA: – Ai deja alcătuit un corp redacţional? Cine va fi noul redactor şef al editurii?

CĂLIN VLASIE : – La CR-P45 vor lucra atâția redactori de câți va fi nevoie ca planul editorial stabilit anual să fie realizat. Pot spune foarte sigur că un post ocupat nu va fi o sinecură.Nu am încă un nume de redactor șef. Deocamdată directorul editorial pentru beletristică al Editurii Paralela 45, Cosmin Perța, se va ocupa și de Cartea Românească împreună cu poetul Ioan Es Pop.
Nu întâmplător am invitat în corpul de consilieri editoriali personali redactori de renume ai prestigioasei edituri din redacția de aur a anilor 1980: Georgeta Dimisianu, Magdalena Popescu-Bedrosian, Sorin Mărculescu.

DAN STANCA: – În ultimul timp editura CR-Polirom a publicat puţină poezie. Ai de gând să relansezi acest sector?

CĂLIN VLASIE : – Exact. Dar nu doar despre poezie e vorba.Toate genurile sunt puțin sau deloc acoperite. Sunt peste 13 domenii editoriale care,cum spuneam, vor da identitate editurii Cartea Românească.

DAN STANCA: – Şi o ultimă întrebare: cum te vezi să zicem de azi într-un an, deci în toamna lui 2017?

CĂLIN VLASIE : – Încercând să duc la capăt planul editorial din primul an! Aștept cu mai mult interes anul editorial 2018 cînd vor fi jurizate cărțile anului editorial 2017. Sper ca o bună parte din premiile literare să fie decernate, ca și în alți ani, unor cărți apărute la Cartea Românească

Interviu reașlizat de Dan Stanca

(Apărut în România literară nr. 45/2016)

Editeaza textul
6 votes, average: 1,00 out of 1 (6 voturi)
Trebuie sa fiti logati ca sa puteti vota.
Loading...

Comentariile sunt inchise.

ChatApasa aici pentru chat !+