Grasane facand baie cu usile larg deschise, de Marian Ilea

Reporter: Anul acesta ați lansat cartea „Grăsane făcând baie cu ușile larg deschise”. Cum și când s-a născut ideea de a scrie această carte?

marian ilea

Marian Ilea: E o idee născută în urmă cu 14 ani, când, pas cu pas, am configurat o lume mitteleuropeană, regăsită în cele aproximativ 300 de pagini ale cărții și creând un spațiu numit „Medio Monte”, unde numeroasele personaje (sași, șvabi, cehi, polonezi, evrei, unguri și români) au început să-și trăiască viețile într-un cadru istoric al Vechiului Imperiu. Cartea care tocmai a apărut la Editura Cartea Românescă, administrată de Editura Paralela 45, îl are ca redactor de carte pe Cosmin Perța, unul dintre scriitorii care fac și management literar. Volumul „Grăsane făcând baie cu ușile larg deschise” e doar o parte a ținutului mitteleuropean pe care l-am numit „Medio Monte”.

Reporter: De ce acest titlu? Nu vi se pare că sună puțin discriminatoriu?

Marian Ilea: E un titlu, aș putea spune, provocator de controverse, dar în același timp este de factură (inclusiv) jurnalistică, menit să trezească interes în potențialii cititori, într-o lume (a noastră) în care plăcerea lecturii dispare din ce în ce mai mult, fiind înlocuită cu alte preocupări, tentații de o rară superficilitate. Cred că generațiile tinere vor trăi momentul reîntoarcerii la lectură.

Reporter: Care ar fi mesajul pe care vreți să-l transmiteți cititorilor prin această carte?

Marian Ilea: Nu transmit mesaje cititorilor, prezint o lume vie, un ținut misterios și, în același timp, ridicând perdeaua acestei lumi (închise). Cititorul se va recunoaște cu propriile trăiri ale prezentului, asumându-și, cred, lumea din Medio Monte.

Reporter: Care ar fi laitmotivul lucrărilor dumneavoastră?

Marian Ilea: Ca scriitor, pot spune împreună cu Mircea Mihăieș, care prezintă cartea, că muncesc literar în virtutea unui proiect stabilit de la început.

E un proiect în care se întemeiază o lume imginară în care scriitorul devine contemplator activ, cu toate consecințele care derivă din acest fel de a munci prozastic.

Reporter: Are această carte o continuare? Care ar fi următoarea dumneavoastră lucrare?

Marian Ilea: Așa precum am mai spus, proiectul cuprinde ținuturile Desiștei, Medio Monte, Herina, Mittelstadtul. Cartea de față va fi urmată de o altă lucrare care se intitulează „Nopțile din Mittelstadt”. La aceasta mai adaug proiecte teatrale, am în curs de finalizare un volum cu titlul „Femeile și Bărbatul”.

Reporter: Vă mulțumim și vă dorim mult succes!