Despre noi

Proiectul qPOEM

Grupul qPOEM a fost înființat în data de 11 septembrie 2015, la inițiativa poetului Călin Vlasie, cel care coordonează dezvoltarea și organizarea întregului proiect (https://www.facebook.com/photo.php?fbid=822912844494095&set=g.1044430055589898&type=1&theater).
Timp de o jumătate de an proiectul a funcționat exclusiv pe pagina de Facebook. Din aprilie 2016 a fost creat site-ul www.qpoem.com, ivindu-se astfel oportunitatea ca întreaga activitate a atelierului de poezie qPOEM să se desfășoare pe pagini independente și personalizate, cu un grad de interactivitate maxim.

1) QPOEM este o revistă și un atelier virtual de poezie creat și administrat  de Editura Paralela 45.
Qpoem este o comunitate pentru toate vârstele, are structura unui atelier de scriere creativă și promovează performanța și diversitatea poetică, indiferent de abordarea estetică, prin:
– cultivarea spiritului critic, a dialogului civilizat și profesionist, a culturii poetice;
– promovarea scrierii și lecturii de poezie în cât mai multe medii intelectuale și educaționale, cu precădere în mediile școlare și studențești.

2) Acest proiect stimulează publicarea de volume de poezie ale qpoemiștilor prin Editura Paralela 45, cu precădere în colecția Qpoem, cu condiția ca aceste volume să aibă valoare acceptată de editură, indiferent de abordarea estetică.

Publicarea volumelor se face  în baza unui contract de editare, în conformitate cu prevederile Legii drepturilor de autor din România și Uniunea Europeană. Distribuția volumelor va fi asigurată logistic de Editura Paralela 45. Niciun membru Qpoem nu este obligat să susțină financiar editarea și tipărirea propriilor volume și nici să se ocupe de distribuirea tirajului.

Fiecare volum de poezie beneficiază de lansări atât la marile târguri naționale de carte, în standul Editurii Paralela 45, la târgurile internaționale de carte, cât și cu ocazia diverselor  manifestări cultural-literare naționale și locale.

3) Anual Editura Paralela 45 va organiza Concursul de debut în poezie și Concursul de poezii pentrru copii.

4) În cadrul cenaclului funcționează un POETRYSHOP, dedicat prezentării și vânzării cărților de poezie.

5) Anual se desfășoară, timp de două zile, FESTIVALUL NAȚIONAL QPOEM (FNaQ), la începutul lunii iunie, de fiecare dată în altă localitate, stabilită conform votului Comitetului Național de Organizare al FNaQ. Cu acest prilej se organizează expoziții de carte de poezie, lansări de carte, lecturi publice, conferințe, proiecții de filme cu tematică literară, expoziții de pictură și sculptură, recitaluri vocale și instrumentale etc. Participarea poeților se realizează prin contribuție financiară proprie și, în limita posibilităților, prin contribuția financiară și materială a unor sponsori .

6) Acordarea PREMIILOR NAȚIONALE QPOEM, anual, cu prilejul desfășurării FNaQ, pentru cele mai bune volume de poezie publicate de membri qpoem în anul literar precedent. În acest sens se va constitui în fiecare an Juriul Național Qpoem, format din personalități literare recunoscute prin autoritate critică.

7) Pagina qPOEM – INFO, găzduită pe Facebook, este o pagină cu informații despre poezie, poeți, cărți de poezie, lansări, târguri de carte, evenimente din țară și străinătate ale revistei și atelierului de poezie qPOEM.  Pe site-ul www.qpoem.com se postează/publică creațiile poetice ale membrilor atelierullui qPOEM, fără a fi excluse creațiile poeților străini. Toate cheltuielile de creare și administrare ale site-ului sunt suportate de Editura Paralela 45. Acest site are structura  unei reviste interactive de poezie. Pe lângă publicarea de poezie românească și străină, www.qpoem.com  stimulează elaborarea de proiecte literare, de articole și studii dedicate teoriei poetice, istoriei poeziei și ideologiilor literare, criticii literare de poezie, portretelor de poeți, aniversărilor și manifestărilor literare poetice din țară și străinătate.

8) Este stimulată traducerea celor mai valoroase poezii românești  în alte limbi, cu precădere în limbi  de circulație universală. Volumele de poezie vor fi publicate în colecția Qpoem bilingv. Aceste cărți vor fi promovate prin Editura Paralela 45 la toate târgurile internaționale de carte la care România este țară invitată, dar și la târguri și festivaluri naționale și internaționale de poezie.

 

ChatApasa aici pentru chat !+