Poetul și poezia la începutul mileniului trei
Texte teoretice
Raul Constantinescu
octombrie 1, 2016
5

Poetul și poezia la începutul mileniului trei

Întrebării lui Hölderlin „La ce bun poeții în vremuri sărace?” cu certitudine i se poate răspunde că poeții sunt bogați cu sufletul și bogăția lor inestimabilă este poezia, care, când este profundă și autentică, vine cu inefabila ei dăruire să scoată timpul și omul contemporan din marasmul morții spirituale, din sclavia orbirii vieții sufocate de avalanșa obiectelor și de promoțiile comerciale, de psihoza consumismului exacerbat, supuse vacuității și autosuficienței unei lumi debusolate și autoanihilate de propria-i automulțumire și încântare de sine. De aceea poeții și poezia sunt mereu necesari și nu vor dispărea niciodată, în ciuda cobitorilor de serviciu, tocmai fiindcă menirea poeziei este de a salva omenirea de la moartea spirituală și artistică, datorită insolenței, comodității și degradării sufletești.

Poezia este eternitatea fulgerului globular surprins într-o clipă supremă a stării de grație în care sufletul înaripat își asumă riscul de a întâmpina infinitul mister din care venim și în care ne întoarcem fără să știm unde vom ajunge. Astfel poezia ca și viața este o luptă continuă cu moartea și răul, cu dizarmonia și insensibilitatea și poetul autentic este prin vocație un luptător de elită, în linia întâi a frontului vieții și cuvintelor.

Fiecare poet trebuie să ducă inimaginabila luptă a cuvintelor pe cont propriu și să meargă mai departe decât înaintașii săi, pentru a explora necunoscutul și a-i smulge noi taine și comori de frumusețe, și uneori, dacă are șansă, reușește.

De aceea poeții trebuie iubiți, citiți și recitiți! Fără poeți timpurile ar fi și mai sărace.

Raul Constantinescu

Editeaza textul
4 votes, average: 1,00 out of 1 (4 voturi)
Trebuie sa fiti logati ca sa puteti vota.
Loading...

5 Comentarii
 1. Iustin Butnariuc a comentat la data de 18 ianuarie 2017

  *inserați aici comentariu clișeizat despre ce e poezia*

 2. Iustin Butnariuc a comentat la data de 18 ianuarie 2017

  *inserați aici comentariu clișeic despre ce e poezia*

 3. Raul Constantinescu a comentat la data de 24 octombrie 2016

  Poezia este oxigenul sufletului, speranța, salvarea și lumina omului, precum și divinele triluri de privighetori din noapte până-n zori.

 4. carmenis a comentat la data de 24 octombrie 2016

  „Poezia e lacrima privighetorilor care s-au ostenit toata noaptea cantand* – L. Blaga

 5. Raul Constantinescu a comentat la data de 22 octombrie 2016

  Poezia va salva omul din decăderea tot mai agresivă.

Scrie un comentariu

trebuie sa fiti logat pentru a scrie un comentariu.

ChatApasa aici pentru chat !+